En bra hudvårdsrutin är viktigt för en hälsosam hud. Med rätt hudvårdsrutin håller du huden i balans och hjälper den att bibehålla sin naturliga lyster. Din hud kommer att tacka dig för att du tar väl hand om den.
I denna artikel finns det tips på hur du bibehåller hudens naturliga balans. Du kan också läsa hudexpertens Cæcilie Johansens råd för att hålla huden frisk, vacker och full av liv.

 

Skapa balans i hudens mikrobiom

Kanske minns du ordet ”mikrobiom” från skolans biologitimmar? Eller har du kanske hört ordet när hudvård kommer på tal?

Inom hudvård är det just nu stort fokus på hudens mikrobiom och hur den naturliga bakteriefloran är sammansatt. Det har nämligen visat sig att balansen hos hudens egna bakterier är en av de viktigaste faktorerna för att hålla huden hälsosam och full av lyster.

 

”Vi lever i ett livsviktigt samspel med vårt mikrobiom, som stärker hudens immunförsvar, upprätthåller hudbarriären […] och är därmed helt avgörande för en frisk och välfungerande hud.”

– Hudexpert, Cæcilie Johansen

Vad är mikrobiom?

Mikrobiom är den sammansättning av bakterier och mikroorganismer som lever i ett avgränsat område i till exempel naturen eller kroppen.

Många tror felaktigt att alla bakterier är farliga eller dåliga för oss, men kroppen innehåller faktiskt flera goda bakterier som hjälper till med att upprätthålla den naturliga balansen och hålla oss friska. 

Tarmens bakterier håller magen i balans och den naturliga bakteriefloran på huden bidrar till dess välmående.

På huden lever det flera hälsosamma bakterier, även kallade probiotiska organismer. De hjälper till med att upprätthålla hudens naturliga balans och bekämpa dåliga bakterier. 

Obalans i bakteriesammansättningen kan orsaka irriterad och oren hud. Därför är det viktigt att du själv bidrar med att hålla huden i balans, bland annat genom en bra hudvårdsrutin.

Välj en hudvårdsrutin som stärker hudens mikrobiom

Hudens goda bakterier behöver näring för att kunna hålla skadliga bakterier borta. De probiotiska organismerna närs och stärks av prebiotiska ingredienser. Därför är hudvårdsprodukter med pre- och probiotiska ingredienser ett särskilt bra val för dig som vill stärka hudens eget immunförsvar och hålla huden frisk.

Hos Lancôme har vi utvecklat flera hudvårdsprodukter med pre- och probiotiska extrakt som stärker hudens naturliga barriär.

Intervju med Cæcilie Johansen – Vacker lyster har ingen ålder

Träffa läkare och hudexpert Cæcilie Johansen i ett samtal om hudens mikrobiom och hudvårdsrutiner. Hon delar med sig av sin kunskap om probiotisk hudvård och hur vi bäst skyddar vår hud.

ATT ÅLDRAS ÄR DET MEST NATURLIGA I VÄRLDEN

Enligt läkare och hudexpert Cæcilie Johansen kan du hjälpa din hud på flera sätt: Du kan passa på din huds mikrobiom och skaffa dig en bra hudvårdsrutin.

FRÅGOR TILL CÆCILIE

När huden åldras skiljer man ofta mellan naturligt åldrande och fotoåldrande. Kan du beskriva skillnaden?

Huden åldras naturligt över tid. En minskad nivå av könshormoner leder bland annat till en minskad kollagenproduktion – kollagen är som fjädrarna i en resårbotten som ger huden spänst och elasticitet. Huden blir tunnare, mindre elastisk och torrare, vilket så småningom visar sig som rynkor.

 Fotoåldrande är åldrande av huden som orsakas av solens skadliga strålar – och som även påskyndar vårt naturliga åldrande – och med detta följer pigmentförändringarna.

 

Man fokuserar mycket på hudens mikrobiom. Vad har den för effekt på huden?

Hudens mikrobiom är alla mikroorganismer (inklusive bakterier) som lever på vår hud. Vi lever i ett livsviktigt samspel med vår mikrobiom: den stärker hudens immunförsvar, upprätthåller hudbarriären (det översta hudlagret av celler och fetter) och är därmed helt avgörande för en fräsch och välfungerande hud.

 

Vad är det allra bästa vi kan göra för att bevara vår naturliga och fräscha utstrålning?

Vår livsstil och våra hudvårdsvanor är avgörande. Jag rekommenderar alltid att man följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer för kost, daglig motion och solskydd. När det gäller hudvård bör fokus alltid ligga på solskydd och fukt – eftersom en återfuktad hud är vägen till en fräsch hud!

 

Hur kan hudvård stärka och stödja huden optimalt? 

Här är det bland annat viktigt att hålla hudens mikrobiom i balans, eftersom den bidrar till att upprätthålla vår hudbarriär, vilket är hela förutsättningen för att huden ska kunna behålla sin fukt. Prebiotika är som näring för hudens mikrobiom och probiotikaextrakt är extrakt av mikroorganismer (t.ex. mjölksyrabakterier) som stärker och balanserar hudens mikrobiom.

 

Kan du tipsa om en bra hudvårdsrutin som bevarar hudens lyster?

En hudvårdsrutin bör bestå av rengöring, fukt och solskydd – alla dessa steg är fundamentala för en fräsch hud. Och huden får sin klassiskt vackra lyster när den är välvårdad och återfuktad.

CÆCILIE TIPSAR OM HENNES FAVORITPRODUKTER FRÅN LANCÔME

STEG 1

Advanced Génifique Serum har en patenterad formula med sju pre- och probiotiska extrakt, som balanserar hudens mikrobiom. Serumet är testat på känslig hud.

STEG 2

Rénergie Multi-Lift Ultra är en återfuktande dagcreme som synligt reducerar pigmentfläckar och rynkor. Den innehåller linfröextrakt för att strama upp huden och solskyddsfaktor i SPF 20-utgåvan.
Finns både med och utan SPF 20. Cremen är testa på känslig hud.

STEG 3

Rénergie Multi-Lift Ultra Eye är en återfuktande ögoncreme med hyaluronsyra och linfröextrakt som reducerar rynkor samt har en uppstramande effekt.

Börja din hudvårdsrutin med rengöring för bäst resultat

Cæcilies tips är en bra början för dig som vill införa probiotisk hudvård i din dagliga hudvårdsrutin. Hennes tre favoriter är utmärkta val för en välvårdad och genomfuktad hud, samt ett fräschare ögonområde utan mörka ringar och trötthetstecken.

För att få bäst resultat ska du påföra hudvårdsfavoriterna i den ordning Cæcilie rekommenderar. Du får bäst resultat av serumet om du använder det ihop med din vanliga fuktcreme. Bägge produkterna arbetar effektivt tillsammans och bildar en aktiv ”superprodukt”.

Ett annat viktigt steg som Cæcilie nämner i hennes tips för en bra hudvårdsrutin, är rengöringen. En bra rengöring håller huden ren och avlägsnar överflödig smuts, fett, partiklar och annat som huden dagligen utsätts för.

GÖR ALLTID HUDVÅRDSRUTINEN I SAMMA ORDNING

För att få ut det mesta möjliga av din hudvårdsrutin är det en bra idé att alltid utföra rutinen i samma ordningsföljd. Börja med ansiktsrengöringen, applicera därefter serumet och avsluta med tillförsel av fukt.

När du rengör huden minskar du mängden orenheter och avlägsnar smuts. Ansiktsrengöringen är det första steget i varje hudvårdsrutin.

Om du har torr hud kan du tillföra en exfolierande scrub till hudvårdsrutinen. Använd produkten en till två gånger i veckan efter att du har rengjort ansiktet men före du har på serumet. En ansiktsscrub tar bort döda hudceller som gör att huden verkar uttorkad och irriterad, och lämnar den istället förnyad, mjuk och uppfriskad.

Lancôme erbjuder flera olika rengöringsprodukter för alla hudyper och behov, som du enkelt kan tillföra till din dagliga hudvårdsrutin tillsammans med dina andra favoritprodukter.

×