Få din parfym att räcka hela dagen

Du känner kanske igen scenariot – att spruta på parfym om morgonen innan du går ut genom dörren, men så snart du kommer till arbetet har doften i det närmaste försvunnit.

Det är tråkigt och lägger sordin på upplevelsen. Lyckligtvis finns det många tips och tricks som kan förlänga doftens livslängd.

Nedanför hittar du flera goda råd från Lancômes doftteam, för att du ska kunna få ut mesta möjliga av din parfym. Du hittar både tips som får din parfym att räcka längre och professionella råd till användning av parfym.

Så här får du din parfym att räcka längre

Ett av de bästa sätten för att förlänga tiden parfymen doftar är att spruta den direkt på huden efter duschning. Nytvättad hud tar nämligen lättare upp parfym. Det är viktigt att du låter parfymen torka helt före du klär på dig, för att säkra ett hållbarare resultat.

Ett annat tips är att använda rikligt med bodylotion som fuktar huden ordentligt. En fuktad hud gör att doften kan hålla längre. En bodylotion utan parfym fungerar bra, men för att ta doften till en ny nivå kan du spruta parfym ovanpå en matchande lotion. Till exempel finns Lancômes La vie est belle både som Eau de Parfum och fuktighetsgivande bodylotion, som tillsammans skapar ett väldoftande fundament.

Ett tredje tips att få parfymen att räcka längre är att spruta den direkt på klädesplagg. Exempelvis är en halsduk/scarf ett bra val eftersom du lätt kan ta av den medan parfymen fortfarande doftar från huden, och senare ta på dig den igen när doften börjar avta under dagen.

Om du väljer att spruta parfym på tyget ska du gärna hålla flaskan på minst 15 centimeters avstånd för att doften ska omfamna ett större område. På det sättet undgår du att doften samlar sig på ett koncentrerat område på din hud. Undvik att spruta parfym på känsliga tyger som silke eller satin, då de lättare får fläckar. 

Klassiska fel som får doften att avta

Även om det kan kännas glamouröst att släntra genom ett moln av parfym, rekommenderas det inte att spruta parfymen ut i rummet för att sedan gå genom doftdimman. Med den metoden är mängden parfym som faktiskt sätter sig på din hud minimal. Därför kan det verka som om doften försvinner efter bara få timmar.

En annan och mycket utbredd metod är att spruta parfymen direkt på handleden. Även om det inte är något fel i sig med att applicera parfymen där pulsen slår hårt, har många en vana att efteråt gnugga handlederna mot varandra. Det är ett utbrett misstag som får många parfymproffs att rysa. Metoden krossar nämligen doftmolekylerna, ändrar doften och får den att avta snabbare.

Goda råd till användning av parfym

Tänk på sammanhanget

När du använder parfym är det viktigt att tänka över vilket sammanhang du befinner dig i. Varje tillfälle kräver inte samma nivå av doftintensitet. Har du exempelvis ett jobbsamtal eller en flygresa är det en bra idé att välja en lättare doft med milda doftnoter, eller helt undvika parfym. Är du däremot på väg mot en date eller en sen kväll på stan, kan du med fördel välja en tyngre doft – och använda mer av den.

Årstidspräglad dof

Utöver sammanhanget kan det också vara förnuftigt att tänka på vilken årstid det är. De fräscha och citrusaktiga dofterna som La vie est belle eller Idôle, vilka rymmer noter av fruktaktig blomst, fungerar bra om våren och sommaren. De intensivare och kryddigare dofterna som La Nuit Trésor eller Trésor Midnight Rose är utmärkta till hösten och vintern.

Doft ändrar sig

Du har kanske köpt en parfym som doftade gott på din väninna, men fick en annan upplevelse när du själv prövade den? Det förklaras av din kroppskemi, då både kost, hud, livsstil och miljö är faktorer som kan påverka hur doftmolekylerna utvecklar sig på dig.

Därför är det en bra idé att testa parfymen på huden i stället för en doftpinne när du letar efter en ny doft. På det sättet får du möjlighet att uppleva parfymen på just din hud.

Parfym är inte en deodorant

Även om det kan vara frestande att spruta parfym överallt på kroppen finns det områden du helst ska undvika. Ha exempelvis inte parfym i armhålorna eftersom den saknar antiperspirant och luktfördrivande egenskaper. Dessutom har parfym ett högt alkoholinnehåll som kan lämna dig med en brännande och svidande känsla.

Utforska Lancômes parfymer

Om du är på utkik efter en ny kvinnlig parfym kan du med fördel se Lancômes parfym-universum. Här hittar du ett stort utbud av parfymer och dofter för varje tillfälle.

×